Colombiaanse overheid beschuldigt Farc ervan staakt-het-vuren te schenden

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Colombiaanse overheid heeft gisteren de rebellen van Farc beschuldigd van het schenden van het unilaterale staakt-het-vuren dat al bijna tien maanden van kracht is. Volgens de overheid is Farc verantwoordelijk voor de dood van drie soldaten. "De afgelopen weken werd het unilaterale staakt-het-vuren minstens drie keer geschonden, meer specifiek met de moord door sluipschutters van drie professionele soldaten", aldus minister van Defensie Luis Carlos Villegas tijdens een persconferentie.

De Farc-rebellen hebben, binnen het kader van de vredesgesprekken die sinds 2012 gevoerd worden in Cuba, een eenzijdig staakt-het-vuren uitgeroepen, dat van kracht is sinds 20 juli 2015. Als reactie daarop heeft de regering de bombardementen op kampen van de rebellen opgeschort. "Het staakt-het-vuren, zelfs al is het unilateraal, maakt deel uit van een reeks beslissingen die de Farc genomen hebben en die niet geschonden mogen worden", aldus de minister. Volgens hem betekent de wapenstilstand bovendien niet dat de rebellen een einde hebben gemaakt aan de vijandigheden tegen de Colombiaanse burgers. "De Farc blijven mensen afpersen, drugs verhandelen en illegale mijnen uitbaten", stelt hij.

Bij de burgeroorlog in het Latijns-Amerikaanse land tussen de extreemlinkse rebellen, de rechtse paramilitairen en gewapende troepen, het langstlopende op het continent, kwamen meer dan een kwart miljoen mensen om en werden er miljoenen verdreven.

De regering en de Farc onderhandelen al sinds eind 2012 over de voorwaarden voor vrede op Cuba. Gisteren nog heeft de rechtse ex-president Alvaro Uribe, die sterk gekant is tegen de vredesonderhandelingen met het Farc, opgeroepen tot een "volksopstand" als er een vredesakkoord zou zijn tussen de overheid en de guerillabeweging. Volgens hem zou een akkoord van "straffeloosheid" enkel meer geweld veroorzaken. "In de komende dagen zullen we, om verder te gaan met deze volksopstand, een tekst voorleggen aan de burgers en hen vragen die te ondertekenen", aldus Uribe, die ook aankondigt dat er manifestaties zullen worden georganiseerd.

Bron: Belga