Belastingschuldigen opbellen levert fiscus sneller inkomsten op

door
Belga
Leestijd 1 min.

In 2015 werden 29.000 belastingschuldigen opgebeld om ze aan een openstaande belastingschuld te herinneren. Dit leverde 88 miljoen euro op aan achterstallige betalingen binnen de twee weken na het telefonisch contact. Op basis van bijkomende analyses blijkt dat 32 miljoen euro hiervan effectief sneller is betaald dankzij die telefonische herinnering. Dat heeft de FOD Financiën vanmiddag gemeld in een persbericht In 2015 is binnen de FOD Financiën de Dienst DRM (Debt Relationship Management) opgericht. Die dienst contacteert belastingschuldigen telefonisch en biedt hen een laatste kans om hun achterstallige belastingen te betalen, voor er extra kosten, boetes of nalatigheidsintresten worden aangerekend.

Er is ruim 50 miljoen euro aan btw versneld geïnd, waarvan 31 procent dankzij het telefonisch contact. Voor bedrijfsvoorheffing inde de dienst bijna 38 miljoen euro na telefonisch contact. De telefonische herinnering was hier bepalend voor 43 procent.

Sinds december 2015 belt de dienst ook voor penale boetes. Als een schuldenaar van een penale boete nog snel betaalt na het ontvangen van een telefoontje, kan hij bijkomende kosten en eventuele verdere vervolgingsacties, zoals bijvoorbeeld immobilisatie van het voertuig, vermijden.

De FOD Financiën zal in de toekomst meer en meer inzetten op communicatie en contact via alternatieve kanalen zoals telefoon, e-mail of sms. Dit zal de dienstverlening ten goede komen en de spontane betalingen in de hand werken.

bron: Belga