Vlaming vertrouwt technologie van de toekomst

This handout photo obtained January 17, 2014, courtesy of Google shows a smart contact lens. The Google lab known for working on unusual projects like self-driving cars is crafting a contact lens that could help diabetics manage blood sugar levels."We're now testing a smart contact lens that's built to measure glucose levels in tears," project co-founders Brian Otis and Babak Parviz said January 16, 2014 in a blog post.The lens works "using a tiny wireless chip and miniaturized glucose sensor that are embedded between two layers of soft contact lens material," Otis and Parviz said. AFP PHOTO/GOOGLE/HANDOUT = RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / GOOGLE / HANDOUT" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS = / AFP PHOTO / GOOGLE / HANDOUT

Zeven op de tien Vlamingen ziet in technologie dé oplossing voor de belangrijke problemen van de toekomst. Het geloof van ouderen in technologie is wel groter dan dat van de jongere generatie.

Het gezin van de toekomst wordt gewekt door de domotica van het huis, rijdt naar het werk in een zelfrijdende, elektrische auto en consulteert via Skype een dokter in India. Dat is het beeld dat de technologiesector ons voorhoudt en volgens een studie van ondernemersorganisatie Voka boezemt dat de Vlaming allerminst angst in.

Zo vindt zo’n 70% van de Vlamingen dat technologie nu al een grote rol in hun leven speelt. Twee op de drie Vlaamse huishoudens gebruikt het internet om te shoppen, te bankieren of de krant te lezen. De sociale media zijn wel nog steeds het terrein van de digital natives, de jongeren die opgegroeid zijn met de nieuwe netwerken.

Generatiekloof

Meer dan 70% van de 35-plussers gelooft dat technologie oplossingen zal bieden voor de grote vraagstukken van de toekomst. Opvallend is dat maar 60% van de jongeren die mening deelt. Het onderzoek ontdekte wel meer breuklijnen tussen de twee generaties. Zo is driekwart van de jongeren voorstander van meer robotica in het huishouden, terwijl maar 60% van de ouderen hier voorstander van is. Jongeren zijn ook meer te vinden voor het gebruik van een chip die hun gezondheid constant opmeet en virtual reality bij de verkoop van onder andere keukens en wagens.

Bijna elke Vlaming ziet zich later met een elektrische auto rijden, maar drie keer meer jongeren kiezen dan voor een zelfrijdend exemplaar. Slechts een op de tien staat open voor het scenario waarin een goedkopere dokter in India geconsulteerd wordt via Skype.

Gesteld op onze privacy

Zo’n 60% van de Vlamingen blijft wel beducht voor de invloed van technologie op het recht op privacy. Opvallend is dat ouderen sneller geneigd zijn om een deel van die privacy af te staan in ruil voor een betere dienstverlening.

Foto AFP / Google