Proximus krikt surfsnelheid op met 4,5G

Telecomoperator Proximus heeft de opvolger van het 4G-netwerk uit de doeken gedaan: de 4,5G. Daarnaast pakt het bedrijf ook uit met VoLTE, een project waarbij klanten via 4G gelijktijdig kunnen bellen en surfen op het internet. VoLTe zal na de zomer uitgerold worden.
door
Mare
Leestijd 2 min.

In 2014 bracht Proximus de 4G-technologie op de markt, 5G wordt pas tegen 2020 verwacht. Om die tussentijd te overbruggen, sloeg Proximus de handen in elkaar met Huawei. Samen ontwikkelden ze 4,5G, waarmee gesurft kan worden aan een snelheid van 1,1 Gb per seconde. De netwerksnelheid van 4G+ bedraagt momenteel slechts 225 MB per seconde.

Geen compatibele toestellen

Met het nieuwe netwerk hoopt de provider het streamen van 2K en 4K-video's en virtual reality mogelijk te maken. Momenteel zijn er nog geen compatibele toestellen op de markt en daar zou pas tegen het einde van dit jaar verandering in komen. Dan zal ook pas duidelijk worden wat het 4,5G-netwerk in de praktijk betekent

Gelijktijdig bellen en surfen

Na de zomer zullen Proximus-klanten wel al volop kunnen experimenteren met VoLTE, een technologie waarbij er via het 4G-netwerk gebeld kan worden. Zo kunnen gesprekken sneller starten omdat de smartphone niet moet terugschakelen op 2G of 3G. Momenteel komt een gesprek gemiddeld pas na 5 à 6 seconden aan op een ander toestel.

Tijdens het bellen kan bovendien ook gesurft worden op het internet, wat handig is tijdens het handsfree bellen. Om gebruik te kunnen maken van de technologie is er wel een speciaal toestel nodig. Klanten die in het bezit zijn van zo'n toestel zullen automatisch worden overgeschakeld op VoLTE.