Last van stress? Kijk eens naar een boom

Een trein die net voor je neus vertrekt, een sollicitatie of een knallende ruzie met je partner: er zijn tal van redenen waarom mensen gestrest zijn. Ben jij ook overspannen en wil je relaxen? Dan staar je volgens een nieuwe studie best eens naar een paar bomen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Onderzoekers van de universiteit van Illinois en de universiteit van Hongkong verzamelden 160 mensen en maakten hen - in naam van de wetenschap - zenuwachtig.

Ze kregen de opdracht om een toespraak te geven voor een jury. Voor ze hun speech gaven, mochten de proefpersonen via een virtual reality bril kijken naar beelden van een stad. Op die plaatjes varieerde het percentage bomen van 0 tot 70%. Om het stressniveau te meten, moesten de deelnemers drie keer een bevraging invullen: voor de studie, net nadat ze de beelden gezien hadden en na de speech.

Uit de analyse kwam naar voren dat hoe meer bomen de mensen zagen, hoe minder stress ze naar eigen zeggen ervoeren. Zelfs een paar bomen in het midden van een stad waren beter dan niets, besluiten de wetenschappers in het vakblad Environment and Behavior.

Foto Pexels