Kazi matcht jonge werkzoekenden aan perfecte job

Voor jonge werkzoekenden is het geen simpele klus om een job te vinden die hen op het lijf geschreven is. Daarom lanceert de Kempense start-up Kazi een app die jonge jobhunters aan het juiste bedrijf moet linken.
door
Mare
Leestijd 2 min.

De app, die volgende maand gelanceerd wordt, claimt ‘de online matchmaker te zijn voor alle Vlaamse hoogopgeleide afgestudeerden en hun rekruteerders'. Bedoeling is dat startende jobzoekers via de app vacatures aangeboden krijgen die bij hun persoonlijkheid passen. Zo'n 400 laatstejaars van de hogeschool Thomas More zullen de toepassing als eerste testen.

De app is een uitvinding van het consultantkwartet Riverrun, die hun matchingplatform vergelijken met Google of de datingapp Tinder. «De sollicitant krijgt als resultaat een lijst met bedrijven of teams die het beste bij hem aansluiten, en mogelijk ook een lijst met opleidingen die hem kunnen interesseren», legt co-stichter Johan Peeters uit in De Tijd.

De makers beseffen dat ze niet de enige zijn die met een jobapp op de proppen komen. Ze hopen de concurrentie echter te slim af te zijn met een slimme zoekrobot, die rekening houdt met het cv, het gewenste woon-werkverkeer, maar ook met de persoonskenmerken en de drijfveer van de kandidaat. De app bevat zelfs een online psychologische test die de karaktertrekken van de sollicitant achterhaalt.

«Op een platform als LinkedIn vind je alleen harde criteria. Kazi zal ook de zachte waarden en vaardigheden van de kandidaat gebruiken om te matchen», zegt Peeters. Verder hanteert de app een strikt privacybeleid, zodat studenten niet verplicht worden om hun sollicitatiepogingen te delen met hun brede sociale netwerk.

Naast de 400 laatstejaarsstudenten van Thomas More hebben ook ruim 30 bedrijven aangegeven dat ze app graag willen uitproberen. De zoekrobot zal ook volledig gratis zijn, voor zowel de sollicitanten als voor rekruterende bedrijven. Op termijn hopen de initiatiefnemers dat Kazi uitgroeit tot een soort marktonderzoeksbureau.