Geheim stukje Central Park na tachtig jaar weer open

Een vergeten hoekje van het New Yorkse Central Park wordt opnieuw opengesteld. Het 'Hallett Nature Sanctuary' is al sinds de jaren 30 gesloten.
door
Jelle
Leestijd 1 min.

Bijna niemand kent het schiereilandje in het uiterste zuiden van Central Park. Enkel daklozen vonden hun weg naar het domein, en af en toe werd een schoolgroep er toegelaten. In de jaren 30 werd er een vogelreservaat van gemaakt. Er werd een hek geplaatst en de natuur kreeg vrij spel. Dat is echter niet helemaal uitgedraaid zoals gepland. Agressieve uitheemse plantensoorten veroverden steeds meer terrein op de lokale flora. Daarom werd vijftien jaar geleden begonnen met het opknappen van 'Hallett Nature Sanctuary'.

 

Er werden paadjes aangelegd, er kwam een nieuw houten hek en schadelijke uitheemse planten werden vervangen door lokale planten. Op de top van een rots die uitsteekt boven de vijver waaraan het schiereiland gelegen is, staat sinds kort een herdenkingsmonument dat geschonken is door een Iraanse immigrante ter herdenking van haar overleden ouders.

 

Het gebied is ongeveer een halve hectare groot. Ter vergelijking: Central Park is in zijn geheel 341 hectare groot. Wie een bezoekje wil brengen aan het nieuw stukje Central Park moet wel even de openingsuren controleren. Het schiereiland zal voorlopig drie dagen per week van 14u tot 17u geopend zijn.