“Breng 80 Afrikaanse neushoorns naar Australië om de diersoort te redden”

Een Zuid-Afrikaan wil tachtig neushoorns uit zijn thuisland overbrengen naar Australië en er een kweekprogramma opstarten. De transportkosten bedragen zo'n 53.000 euro per dier, “maar welke prijs kleef je op het voorkomen dat een diersoort uitsterft?”, aldus de dierenvriend.
door
Julie
Leestijd 1 min.

Vorig jaar werden er ongeveer 1300 neushoorns gedood in Afrika. Volgens de 67-jarige Ray Dearlove, die het ambitieuze kweekproject leidt, zijn er al verschillende initiatieven ondernomen om het stropen te stoppen, maar zonder succes. Daarom wil hij zo'n 80 van de hoefdieren overbrengen naar Australië.

“Ze komen in een klimaat terecht dat zo dicht mogelijk aansluit bij de Afrikaanse weersomstandigheden en vegetatie. Zo kunnen ze in een veilige omgeving voortplanten”, vertelt Dearlove aan BBC News. De groep zoogdieren zou verspreid over vier jaar in Australië moeten geraken. Tegen eind dit jaar wil hij de eerste dieren al overbrengen.

Dearlove wil de populatie van 80 neushoorns omhoog brengen naar 130 . Wanneer de stroperij is weggewerkt, kunnen ze terug naar Zuid-Afrika.

De reis van Johannesburg naar Sydney, zo'n 11.000 kilometer, zal per vliegtuig gebeuren. Een neushoorn weegt gemiddeld 2500 kilogram. Daardoor kost het vervoer zo'n 53.000 euro per exemplaar. Maar voor Dearlove is dat geen cent te veel voor het redden van zijn favoriete dieren.

Foto Pixabay