"Verbod op onverdoofd slachten in volgend regeerakkoord. Anders is het zonder ons"

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Ik blijf vechten voor totaalverbod op onverdoofd slachten. Zo'n verbod moet in volgend regeerakkoord, anders is het zonder ons". Dat zei Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vanmorgen in De Ochtend op Radio 1. Minister Weyts zei dat in een reactie op de Brusselse plannen om vier mobiele slachtvloeren in te zetten bij het volgende Offerfeest (september) als alternatief voor de tijdelijke slachtvloeren. In Vlaanderen is er al een verbod op onverdoofd slachten op die tijdelijke slachtvloeren, een verbod dat juridisch wordt aangevochten door moslimorganisaties.

N-VA-minister Weyts laat verstaan dat hij niet meer gelooft in de weg van de dialoog. "De dag dat er overleg gepland was, is er een nieuwe juridische actie tegen mij gestart. Dan stopt de dialoog natuurlijk. Ik heb al tal van alternatieven op tafel gelegd. Maar die wil men niet. Ik denk dat als je wil vooruitgaan, je naar een decretaal verankerde regeling moet gaan", aldus Weyts in De Ochtend. Wat hem betreft, wordt er in het volgende Vlaamse regeerakkoord een totaalverbod op onverdoofd slachten ingeschreven. "Als dat er niet in staat, zal het zonder ons zijn", dixit Weyts.

Morgen buigt het Vlaams Parlement zich alvast over twee voorstellen van decreet rond zo'n verbod op onverdoofd slachten. Het gaat om een voorstel van Groen-parlementslid Hermes Sanctorum en een voorstel van Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens. Het ziet ernaar uit dat het voorstel van Sanctorum wel de steun zal krijgen van sp.a, maar dat de meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open Vld de boot zullen afhouden. "Ik sta voor 100% achter de inhoud van dit voorstel", zegt Jelle Engelbosch (N-VA) daarover in de Gazet van Antwerpen en het Belang van Limburg. "Maar de andere meerderheidspartijen zijn er niet voor te vinden. We hebben een regeerakkoord dat we respecteren. Daarom gaat onze partij dit niet goedkeuren." Ook bij CD&V gaan ze tegen het voorstel stemmen. "Wij willen eerst overleg met de geloofsgemeenschappen", zegt Sonja Claes. Bij Open Vld klinkt een soortgelijk geluid: "We zijn voor vrijheid van godsdienst."

bron: Belga