Vandaag toch geen overleg tussen vakbonden en Geens omtrent staking gevangenissen

door
Belga
Leestijd 2 min.

"Er komt geen nieuw overleg met de minister van Justitie Koen Geens, zolang hij de regering niet heeft ontmoet", zegt federaal secretaris van de Franstalige vleugel van de socialistische overheidsvakbond ACOD Michel Jacobs vanmiddag. De Vlaamse vleugel van ACV-Openbare Diensten komt wel bij elkaar. Later op de dag vindt er een nationaal comité plaats, al staat dat nog niet vast, zegt vakbondssecretaris voor de christelijke vakbond Filip Dudal.

Gisteren zaten de gevangenisbonden opnieuw samen met Koen Geens om een uitweg uit de impasse in de Brusselse en Waalse gevangenissen te vinden. Laurence Clamar, de Franstalige collega van Dudal, laat dinsdag weten dat de voorstellen van Geens voor het gevangenispersoneel nog steeds ontoereikend zijn. De staking wordt zo al meer dan veertien dagen verdergezet.

De Vlaamse bonden zitten toch verveeld met de patstelling tussen de cipiers en de overheid. "Wij hebben eind april gestaakt om onder meer de flexipremie af te dwingen zodat het personeel geen loonsverlies zou lijden door de nieuwe manier van werken die Geens wil doorvoeren in het gevangeniswezen", zegt Dudal. "Maar dan merken wij dat een dag na de staking er opeens nieuwe eisen op tafel worden gelegd. Daarom zullen wij vandaag/dinsdag met onze militanten bespreken of we al dan niet vasthouden aan de flexipremie. In het andere geval zullen we ons moeten aansluiten bij de Franstalige vakbonsafgevaardigden die eisen voor een terugkeer naar het personeelsplan van 2014."

Toch lost enkel meer personeel niet alle problemen op. "In 2014 kampten we ook met personeelstekort. We moeten echt inzetten op een nieuwe manier van werken, met meer dagshiften, zoals in de Vlaamse gevangenissen al enige tijd gebeurt. Maar aan Franstalige kant weigeren ze voorlopig om mee te stappen in die rationaliseringsoefening", besluit Dudal.

bron: Belga