Souhaib El Abdi moest valse identiteitspapieren maken voor Abaaoud en negen anderen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Souhaib El Abdi kreeg in november 2014 de vraag om valse identiteitsdocumenten te maken voor Abdelhamid Abaaoud en negen andere Syrië-strijders, voornamelijk afkomstig uit de Franse stad Trappes. Dat heeft de 26-jarige man vanmorgen verklaard op het proces rond de terreurcel van Verviers. Volgens El Abdi was dat zijn enige rol in de voorbereidingen van de terreurcel. Zijn opdracht kwam van Mohammed Hamza Arshad, die toegaf dat hijzelf wel andere voorbereidingen trof. El Abdi had gisteren al toegegeven dat hij in valse papieren handelde en daarvoor beroep deed op een vervalser in het Antwerpse. Vanmorgen bekende hij dat Arshad hem begin november 2014 vroeg een tiental valse identiteitskaarten te maken.

"Ik gaf hem daarvoor een aantal foto's die ik gekregen had in Syrië", verklaarde Arshad. "Ik probeerde in de weken nadien verschillende keren met El Abdi in contact te komen omdat die papieren op zich lieten wachten, terwijl ik vanuit Syrië continu onder druk werd gezet."

Volgens El Abdi kende hij Arshad voordien niet en duurde het inderdaad lang voor de valse documenten klaar waren. Nog volgens de man wist hij verder niet waar Arshad mee bezig was en heeft hij geen enkele rol gespeeld bij andere voorbereidingen.

Arshad bekende dan weer dat hij bijna dagelijks in contact stond met "Omar" in Turkije, later geïdentificeerd als Abdelhamid Abaaoud en verschillende opdrachten kreeg. Zo huurde hij de woning in Verviers en kocht er meubels voor, haalde hij in Rijsel een deel van het materiaal op TATP te maken. Uit een telefoongesprek van 17 december 2014 blijkt ook dat hij "ijzer", vermoedelijk wapens had opgeslagen. In dat telefoongesprek wordt ook verwezen naar een ongeïdentificeerde verdachte, een zekere "Jahjah", maar volgens Arshad gaat dat over hem.

bron: Belga