Proces terreurcel Verviers - "Ik deed wat me gevraagd werd, maar wist niet dat aanslag werd voorbereid"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Mohammed Hamza Arshad geeft toe dat hij een belangrijke rol heeft gespeeld bij de voorbereidingen van de terreurcel van Verviers, maar beweert dat hij niet besefte dat er een terreuraanslag werd voorbereid. Volgens de man lopen er ook nog minstens twee belangrijke en gevaarlijke verdachten vrij rond, reden waarom hij niet het achterste van zijn tong wil laten zien. Terwijl Arshad deze voormiddag nog beweerde dat hij zowel "Jahjah" als "Abdallah" was, twee namen die gebruikt werden tijdens een telefoongesprek met een Turks telefoonnummer dat zou toebehoren aan Abdelhamid Abaaoud, gaf de man deze namiddag na enig aandringen toch toe dat hij niet "Jahjah" was.

"Jahjah is iemand anders, die niet in de cel zit, niet in de zaal zit en bij mijn weten nog leeft", verklaarde Arshad. "Zijn echte identiteit wil ik niet geven, omdat ik bang ben voor mezelf en mijn familie."

Ook over een andere veel voorkomende bij- of codenaam in het dossier, "Gros", verklaarde Arshad dat de man nog vrij rondloopt, niet geïdentificeerd werd en gevaarlijk is. Het vermoeden bestaat echter dat "Gros" verwijst naar Marouan El Bali. In een politieverhoor gebruikte Arshad zelf ook de term "Gros" als het over El Bali ging.

Arshad verklaarde dat hij door IS onder druk gezet werd, nadat hij in september 2014 korte tijd in Syrië bij de terreurgroep had verbleven. Hij kreeg van zijn contacten in Syrië en Turkije opdrachten die hij naar best vermogen uitvoerde. Zo kocht hij wapens en politie-uniformen, walkie-talkies, en materiaal om TATP, een peroxidespringstof, te maken, en huurde een onderduikwoning. "Ik besefte echter niet dat er een aanslag werd voorbereid", zei de man. "Ik vind de aanslagen op Charlie Hebdo, in Parijs en in Brussel monsterlijk."

bron: Belga