N-VA wil niet weten van één nationaal meldpunt voor radicalisering

door
Belga
Leestijd 1 min.

N-VA-senaatsfractieleidster Annick De Ridder wil niet weten van een naionaal meldpunt voor radicalisering. Indien haar liberale collega's, Jean-Jacques De Gucht (Open Vld) en Jean Paul Wahl (MR), een dergelijk voorstel indienen in de commissie Radicalisering van de Senaat, zal N-VA tegenstemmen, kondigde ze deze namiddag aan.

De Gucht en Wahl pleiten voor het opzetten van een centraal meldpunt radicalisering via een groen nummer naar het voorbeeld van Frankrijk en Nederland. De burger die wordt geconfronteerd met mogelijke radicalisering ziet momenteel immers door het bos de bomen niet, vinden ze.

Maar De Ridder is het daar niet mee eens. "Een nationaal meldpunt is een slecht idee. Dergelijk meldpunt bestaat reeds in Vlaanderen. Het is bij de haren gerukt om als iets niet werkt in Franstalig België, het dan maar op federaal vlak te organiseren", vindt ze. De N-VA'ster verwijst naar de hulplijn binnen de Opvoedingslijn, bestemd voor ouders en familieleden van jongeren die radicaliseren, en naar het aanspreekpunt voor lokale besturen bij de VVSG.

Annick De Ridder wijst er nog op dat het voorstel van haar partijgenoot in het Brussels Parlement Johan Van Den Driessche om een telefonisch aanspreekpunt rond radicalisering op te richten een puur Brussels voorstel is.

Ze vindt het beter dat elke deelstaat een eigen systeem uitwerkt in plaats van te werken met één federaal meldpunt met knoppen waarmee men naar de gewenste deelstaat wordt doorverwezen. "We moeten dit niet herfederaliseren", besluit ze.

bron: Belga