Meerderheid verwerpt eis oppositie om premier Michel te horen over staking in gevangenissen

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Franstalige oppositie heeft vanmiddag een verklaring geëist van premier Charles Michel over de aanhoudende stakingen in de gevangenissen. Nu de kwestie op regeringsniveau getild is, moet hij zich uitspreken, klonk het. De meerderheid sprak echter van "politieke spelletjes" en stemde de eis weg. CdH kwam als eerste met de vraag in de Kamercommissie Justitie. Kamerlid Christian Brotcorne stelde meteen ook voor om met het parlement een bezoek te brengen aan de gevangenis van Vorst, om ter plaatse de situatie te peilen.

"Dag na dag stellen we vast dat de situatie achteruit gaat, we staan aan de rand van opstanden in bepaalde gevangenissen", argumenteerde Brotcorne. Net als collega's Marcel Cheron (Ecolo-Groen) en Özlem Özen (PS) stelde hij vast dat justitieminister Koen Geens (CD&V) via verschillende tv-studio's de regering mee in bad trok omdat hij naar eigen zeggen al zijn onderhandelingsruimte had opgebruikt.

De meerderheid ging niet in op de eisen van de Franstalige oppositie. N-VA sprak van "politieke spelletjes", terwijl CD&V opriep om minister Geens zijn werk te laten doen. Al bleek ook de sfeer onder coalitiepartners niet optimaal. Zo kon Kamerlid Raf Terwingen enkele uitspraken van N-VA allerminst smaken over het beheer van het gevangenisprobleem tijdens de voorgaande legislaturen.

bron: Belga