Groots project moet van drone hulpverlener maken

door
Belga
Leestijd 1 min.

In Genk zijn de documenten ondertekend waarmee acht partners zich drie jaar lang engageren om unieke drones te gaan bouwen. Bedoeling is dat hulpdiensten zoals brandweer en politie drones kunnen inzetten bij rampen. Daar moeten ze in ijltempo alle parameters in kaart brengen, zodat de menselijke hulpverleners geen kostbare tijd verliezen bij het voorkomen van meer onheil. Het project zal 3,23 miljoen euro kosten en mag rekenen op 1,78 miljoen aan Vlaamse subsidies. Vijf Vlaamse bedrijven en drie kennisinstellingen (KU Leuven, iMinds en Flanders ISSN) gaan de komende drie jaar een gloednieuw platform ontwikkelen, dat het mogelijk moet maken om slimme drones in te zetten bij rampen, zoals branden, ontploffingen of vliegtuigcrashes. De specialisten van de verschillende partners krijgen drie jaar de tijd om aan dit nieuwe platform te bouwen.

"Bedoeling is dat de drones die worden ontwikkeld op heel korte tijd naar de plaats van de ramp worden gestuurd en ze de hulpverleners direct kunnen informeren over de aangetroffen risico's", zegt projectleider Rudy Van den Bergh. "Zo zullen de drones kunnen detecteren of en waar er personen in het rampgebied aanwezig zijn, zullen ze chemische stoffen herkennen, haarscherpe beelden doorsturen... De toestellen zijn bovendien explosieveilig."

Tot de doelstellingen behoren, behalve het bouwen van een performant systeem voor hulpverlening, ook de commerciële opportuniteiten voor de partners. Tegen 2023 willen zij zowat 235 jobs creëren.

bron: Belga