Genocideproces tegen twee Rwandese burgemeesters in Parijs

door
Belga
Leestijd 1 min.

Meer dan twintig jaar na de volkerenmoord in Rwanda staan in Parijs twee vroegere burgemeesters terecht wegens een bloedbad in een kerk. Octavien Ngenzi (58) en Tito Barahira (65) moeten zich verantwoorden wegens genocide en misdaden tegen de menselijkheid. Ze zouden deelgenomen hebben aan de moordpartijen op leden van de tutsi-minderheid, die in een kerk in Kabarondo in het oosten van het land hun toevlucht hadden gezocht. De beklaagden ontkennen de beschuldigingen. Aan het begin van het proces dat acht weken in beslag zou nemen, kondigden ze dinsdag aan alle vragen van het gerecht te beantwoorden, aldus de zender France Inter.

In het Centraal-Afrikaanse Rwanda waren in 1994 de spanningen tussen de bevolkingsgroepen van de hutu en de tutsi uitgedraaid op massaal geweld. Rond de 800.000 mensen -overwegend tutsi, maar ook gematigde hutu- werden door hutu-milities afgeslacht.

Het proces is het tweede Franse geding tegen vermoedelijke verantwoordelijken van de volkerenmoord. Twee jaar geleden werd de vroegere geheim agent Pascal Simbikangwa tot levenslang veroordeeld.

bron: Belga