Geen of onvoldoende kinderopvang voor een op de vijf alleenstaande moeders

door
Belga
Leestijd 2 min.

Een op de vijf alleenstaande moeders vindt geen of niet voor alle kinderen opvang. Dat is één van de opvallende resultaten in een enquête van de Vrouwenraad over de kinderopvang in Vlaanderen. Volgens Vrouwenraad-voorzitter Magda De Meyer maken een aantal zaken, zoals de verhoging van de minimumtarieven, de kinderopvang "minder toegankelijk". "Kinderopvang in Vlaanderen dreigt zijn sociale functie te verliezen", aldus De Meyer.

De Vrouwenraad heeft jonge ouders bevraagd over hun zoektocht naar geschikte kinderopvang. Bijna 1.000 respondenten vulden tussen 15 september en 15 november 2015 een online vragenlijst in.

De resultaten van de bevraging zijn nu verwerkt in een rapport van 114 pagina's. Het rapport bevestigt een aantal knelpunten. Zo is de zoektocht naar opvang vaak geen sinecure. Bijna zes op de tien ondervraagden start zijn zoektocht al voor de zwangerschap. En in 1 op de 10 gevallen moet men vervolgens langer dan negen maanden zoeken naar een plekje. Een op de drie moet ook nog altijd vijf of meer opvangplaatsen contacteren.

De enquête bevestigt ook dat het vooral goed verdienende hoogopgeleiden zijn die vlot hun weg vinden naar de kinderopvang. Voor kwetsbare groepen is dat minder evident. Zo vindt één op de vijf alleenstaande moeders geen of niet voor alle kinderen opvang.

Vrouwenraad-voorzitter Magda De Meyer: "De verhoging van de kostprijs voor de meest kwetsbaren, samen met het principe van 'bestellen is betalen' en het beperkt aantal 'respijtdagen', maakt de kinderopvang nog minder toegankelijk. Kinderopvang in Vlaanderen dreigt zijn sociale functie te verliezen."

bron: Belga