Erdogan beticht Europa ervan trainingskampen van terroristen te dulden

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft de Europese Unie ervan beticht trainingskampen voor "terroristen" te dulden. De EU is een "veilige haven" voor aanhangers van de verboden Koerdische partij PKK, zei Erdogan dinsdag in Ankara. In een Europees land bestaan er bovendien kampen waar "terroristen" met wapens worden opgeleid en ideologisch worden ondersteund, zei Erdogan zonder te zeggen welk land hij eigenlijk bedoelde. Erdogan hekelde opnieuw het verzoek van de EU om de terreurwetgeving in Turkije te wijzigen. Die eis is een "ramp", zei hij. Hij hoopt dat de EU de opheffing van de visumplicht "tegen ten laatste oktober" omzet.

Een wijziging van de terreurwetten is een van de vijf open punten, die Ankara moet invullen opdat Turken zoals gepland vanaf eind juni zonder visum het EU-grondgebied mogen betreden. Het Europees parlement wil zich pas over het thema buigen als aan alle 72 voorwaarden voor een visumvrije inreis zijn voldaan.

Voor Turkije voerde tot dusver premier Ahmed Davutoglu de onderhandelingen, maar na een machtsstrijd met Erdogan kondigde Davutoglu vorige donderdag zijn ontslag aan.

bron: Belga