Braziliaanse Senaatsvoorzitter beveelt verderzetting afzettingsprocedure Rousseff

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Braziliaanse Senaatsvoorzitter Renan Calheiros heeft maandag de verderzetting van de afzettingsprocedure tegen presidente Dilma Rousseff beveeld. Daarmee negeert hij de beslissing van de interim-voorzitter van het Lagerhuis, die maandagmorgen de procedure nog stopzette. De interim-voorzitter van het 'Lagerhuis', Waldir Maranhao, annuleerde maandagmorgen tot ieders verbazing het besluit van het parlement van 17 april om een afzettingsprocedure op te starten tegen presidente Dilma Rousseff.

"De beslissing van Maranhao is totaal ongepast", zo reageerde Senaatsvoorzitter Calheiros. Hij onderstreepte dat "geen enkele autocratische beslissing een collegiaal genomen beslissing kan overtreffen", waarmee hij verwees naar de beslissing van 17 april, die met 367 van de 513 stemmen werd goedgekeurd.

Zonder een tussenkomst van het hooggerechtshof gaat de procedure dus verder zoals gepland. Dat betekent dat de senatoren vanaf woensdag zullen stemmen over het formeel openen van een afzettingsprocedure tegen Rousseff voor gesjoemel met overheidsrekeningen. In dat scenario zou vicepresident Michel Temer, Roussefs oude bondgenoot, haar vervangen en een nieuwe regering vormen.

De stemming zal zo goed als zeker negatief uitdraaien voor Rousseff. Een vijftigtal senatoren, op een totaal van 81, gaven al aan te zullen stemmen voor de start van de afzettingsprocedure tegen de linkse presidente, die zelf spreekt van een "parlementaire staatsgreep".

Bron: Belga