Antwerpse agenten krijgen extra opleiding rond islam en islamisering

door
Belga
Leestijd 2 min.

Campus Vesta, het Antwerpse provinciale opleidingscentrum voor hulpdiensten in Ranst, start deze maand met een nieuwe lessenreeks rond islam en islamisering, gericht op operationele politie en burgerpersoneel. Het gaat om een vervolgtraject van de bestaande, door Europa gefinancierde opleiding "gemeenschapsgerichte politiezorg om radicalisering en terrorisme te voorkomen" (CoPPRa). De bedoeling is volgens de provincie nu om de cursisten een betere basiskennis te bieden van de islam en de verschillende stromingen daarbinnen, en geen taboes uit de weg te gaan. De nieuwe opleiding gaat in op onderwerpen als de migratiegeschiedenis van 1960 tot nu, een overzicht van de verschillende moslimgemeenschappen in ons land en het verschil tussen de islamitische religie en cultuur. De lessen komen er specifiek op vraag van verschillende Antwerpse politiekorpsen.

"Terrorisme is een overkoepelende term en gaat veel breder dan religieus terrorisme", zegt gedeputeerde Bruno Peeters (N-VA), bevoegd voor Campus Vesta. "De bestaande CoPPRa-opleiding gaat evengoed dieper in op extreemrechtse, extreemlinkse, anarchistische en tal van andere organisaties met een terroristisch karakter. Maar om de strijd om een samenleving te creëren die gebaseerd is op een starre interpretatie van de koran te begrijpen, moet je wel basiskennis hebben van de islam."

Volgens Peeters zal er ondanks het doel van de opleiding wel "heel respectvol" informatie aangeleerd worden over de islam.

Ook in de basisopleiding voor politie zal er in de toekomst overigens al een kennismaking met de islam en andere religies gebeuren. De studenten zullen onder meer een bezoek brengen aan een synagoge, een moskee en het Holocaustmuseum Kazerne Dossin.

bron: Belga