Slimme tiener ontdekt eeuwenoude Mayastad

De Canadees William Gadoury is amper 15 jaar oud, maar ondanks zijn piepjonge leeftijd heeft hij wel al een verborgen Mayastad ontdekt. Op basis van een analyse van sterrenstelsels kon hij de locatie opspeuren. 
door
Liesbeth
Leestijd 2 min.

Gadoury was zo gefascineerd door Mayasteden, dat hij zelf op onderzoek uitging, schrijft de krant Journal de Montréal. "Ik begreep maar niet waarom de Maya's hun steden zo ver van rivieren hadden gebouwd, op weinig vruchtbare grond in moeilijk toegankelijke bergen", aldus de jongen. "Er moest een andere verklaring zijn voor de ligging. Aangezien Maya's de sterren aanbaden, besloot ik mij daarin te verdiepen."

De 15-jarige slimmerik analyseerde 22 sterrenstelsels van de Maya's en achterhaalde dat de vorm overeenkwam met de positie van 117 Maya-steden. Een ontdekking waarmee hij heel wat gevorderde wetenschappers te kijk zet. Bovendien kwam de jonge Canadees er achter dat een 23ste stelsel met 3 sterren een overeenkomstige zone had met slechts 2 steden.

Op basis van satellietfoto's van NASA kon de knaap uitpluizen dat de derde stad zich bevindt op het schiereiland van Yucatan in Mexico. Het blijkt meteen om een van de vijf grootste Maya-steden ooit te gaan en kreeg de naam 'Vuurmond'. Binnenkort starten de opgravingen, waar de tiener ook bij aanwezig mag zijn. "Dat wordt het hoogtepunt van drie jaar onderzoek en mijn levensdroom", besluit Gadoury dolgelukkig.

William Gadoury, un Québécois de 15 ans découvre une cité mayahttps://t.co/OtihlGBeZE (Journal de Montréal) pic.twitter.com/XX9KZXG35W

— Pie??e L?M?SSO? ?? (@sirchamallow) 8 mei 2016

Foto AFP / H. Retamal