Mensen zijn 's zomers seksueel actiever

De meeste dieren hebben een afgebakende bronsttijd, waarin de drang om te paren toeneemt. De mens heeft in principe geen specifiek paarseizoen, maar volgens een dataonderzoek zijn we seksueel actiever tijdens de zomer en rond Kerstmis. Dat bericht Quartz
door
Kevin
Leestijd 2 min.

Zo neemt het aantal geboortes negen maanden na de kerstperiode drastisch toe in de Verenigde Staten. Het aantal abortussen vertoont een gelijkaardige trend. Daarnaast schieten de condoomverkoop, het aantal vastgestelde soa's en de hoeveelheid mensen die hun maagdelijkheid verliezen 's zomers en rond de kerstperiode de hoogte in.

Patrick Markey, een professor psychologie aan de Villanova Universiteit, bevestigt die cijfers met een dataonderzoek. Hij ontdekte dat mensen tijdens de zomer meer zoeken naar prostitutie, pornografie en datingsites via Google. De exacte redenen achter deze stijging zijn voorlopig een mysterie voor professor Markey, maar de studie is voor hem uniek.

"Bij de meeste wetenschappelijke onderzoeken heb je eerst een theorie en nadien de data om die theorie te bewijzen. In dit geval is het omgekeerd: we hebben data die wijst op een trend en we zoeken nu naar het verhaal erachter. Het bewijs is consistent. Hoewel er geen wilde variaties zijn per individu, is de trend duidelijk dankzij enquêtes met miljoenen datapunten ", aldus Markey aan Quartz.

Evolutionaire verklaringen zijn mogelijk, maar Markey geeft de voorkeur aan eenvoudige toelichtingen. "Ik hou van het idee dat er tijdens de zomer meer gezelligheid is met minder kledij. In december is het tegenovergestelde waar. We zitten binnen en er is weinig anders te doen", besluit de psycholoog.

Foto Pixabay