Kleine Indiërs laten benen verlengen

door
Jelle
Leestijd 2 min.

Steeds meer Indiërs laten zich opereren om groter te worden. Zo'n operatie is nochtans enorm risicovol.

In India is lengte een belangrijk schoonheidsideaal. Grotere mensen hebben meer carrièrekansen en vinden makkelijker een huwelijkspartner. Veel Indiërs zoeken daarom hun toevlucht tot een chirurgische ingreep waarbij de ledematen verlengd worden, hoewel zo'n operatie zeer moeilijk en gevaarlijk is. Bij die ingreep worden de botten in de benen gebroken, waarna de patiënt met een brace opnieuw moet leren lopen.

Journalist Vidhi Doshi sprak voor ‘The Guardian' met Komal, een 24-jarige Indische die acht centimer groter gemaakt werd. «Ik heb veel meer zelfvertrouwen», klinkt het. «Ik was maar 1m37. Mensen lachten me uit en ik vond geen job. Mijn jongere zus zal het nu ook doen.» De operatie is echter erg risicovol. Patiënten kunnen voorgoed verlamd geraken. Bovendien zijn heel wat chirurgen onervaren, vaak gaat het zelfs om chirurgen in opleiding. De dokters hebben de extreem ingewikkelde operatie in veel gevallen nooit of zelden eerder uitgevoerd. «Er zijn geen opleidingen voor, geen lessen, niets», zegt een arts aan ‘The Guardian'.

Medisch toerisme

Ook veel buitenlanders vinden de weg naar de Indische ziekenhuizen, waar dezelfde operaties tot vijf keer goedkoper zijn dan in het Westen. Het ‘medisch toerisme' wordt geschat op een bloeiende industrie met een waarde van zo'n 3 miljard dollar (2,6 miljard euro). Esthetische ingrepen maken daar een groot deel van uit.

Gavriil Ilizarov, de Pool die de techniek in de jaren 50 ontwikkelde, benadrukt dat hij niet gebruikt mag worden om cosmetische redenen. «De operatie is waanzin», voegt hij eraan toe.

Foto Pixabay