"Gsm vergroot kans op hersentumor niet"

Al jaren wordt gediscussieerd of de straling van mobiele telefoons hersentumoren veroorzaakt. Uit een nieuw, grootschalig Australisch onderzoek blijkt dat dit niet het geval is. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Wetenschappers van de universiteit van Sydney hebben de diagnoses van meer dan 34.000 Australiërs met een hersentumor tussen 1982 en 2012 onderzocht. De resultaten hebben ze vergeleken met het gebruik van mobiele telefoons.

Op die manier ontdekten de wetenschappers dat het mobiel bellen gestegen is van 0% in 1987 naar 94% in 2014. Het aantal nieuwe kankerdiagnoses steeg daarentegen slechts lichtjes bij de mannen en bleef stabiel bij de vrouwen. Bovendien is de toename alleen zichtbaar bij een kleine groep oudere mannen en dat aantal begon al te stijgen voor 1982. Dat is met andere woorden voor de introductie van de telefoon. De bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke vakblad Cancer Epidemiology.

"Het overgrote deel van de bevolking heeft momenteel een mobieltje en gebruikt deze al een hele lange tijd. We zien geen toename van het aantal gevallen met een hersentumor", besluit professor Simon Chapman.

Foto Pexels