Wie rijbewijs wil halen, moet ook EHBO leren

Brussels staatssecretaris voor Verkeersveiligheid Bianca Debaets (CD&V) wil twee extra lesuren EHBO opnemen in het theoretische rijexamen. Het voorstel kadert in de hervorming van het behalen van een rijbewijs en komt deze week nog op de regeringstafel terecht.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Tijdens de twee lesuren leert de jonge bestuurder omgaan met gevaarlijke situaties. De praktische details rond het EHBO-lessenpakket moeten wel nog verder besproken worden. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Ook in verschillende andere Europese landen is een EHBO-cursus al opgenomen in de leerstof van het theoretisch examen.

Voor het project wil Debaets samenwerken met het Rode Kruis. Tijdens de korte cursus leert men omgaan met geknelde slachtoffers, brandende wagens of het inschatten van eigen blessures. Met de hervorming zouden geen extra kosten gepaard gaan.

VAB en Touring willen bovendien dat een EHBO-cursus ook op de middelbare school wordt gegeven. “Jongeren stellen steeds vaker het behalen van een rijbewijs uit, dus is het beter om hen al op jongere leeftijd algemene EHBO-lessen te geven. Op latere leeftijd, als ze hun rijbewijs behalen, kunnen ze dan specifiekere lessen krijgen”, zegt Danny Smagghe van Touring.