Vuur verspreidt zich minder snel in Fort McMurray, al 1610 km2 verwoest

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het vuur in Fort McMurray verspreidde zich zondag "minder snel', zo zei de eerste minister van Alberta Rachel Notley. De geschatte verwoeste oppervlakte werd naar beneden bijgesteld op 1.610 km2. "Zaterdag heeft het vuur zich minder snel verspreid dan we gevreesd hadden", zei Notley tijdens een persconferentie. Volgens de premier waren de 25.000 mensen die in het noorden van de stad vastzaten tegen zondagochtend allemaal geëvacueerd.

De brandhaarden bevinden zich nu op 40 kilometer van de grens met de provincie Saskatchewan. Gisteren schatten de brandweerlui nog dat een oppervlakte van 2000 km2 vernield zou worden door de branden.

Chad Morrison, die aan het hoofd staat van de brandweer in Alberta, was blij te kunnen aankondigen dat "dankzij moeder natuur, het betere weer, en het harde werk van alle brandweerlui, het merendeel van de branden in Fort McMurray in bedwang kon gehouden worden".

De dreiging voor de oliezandmijnen in het noorden van de stad is daarmee afgenomen, maar nog niet verdwenen. "Het vuur heeft zich verwijderd van de Nexen-site van de Chinese groep CNOOC en de schade is er beperkt", zo zei Morrisson, zonder verder in te gaan op de aard van de schade.

Volgens Morrisson kon de brandweer zaterdag ook beletten dat het vuur de exploitatiegebieden van het grootste Canadese oliebedrijf Suncor bereikte, net als die van Syncrude, Husky, Shell en ConocoPhillips.

De brandweerlui verwachten dat maandag regenbuien en westenwinden tot 60 km/uur de branden richting het oosten zullen stuwen, waardoor ze zich in de komende dagen steeds verder van de oliesites zullen verwijderen.

Tot nu toe zijn er bij de branden twee doden gevallen. Het gaat om twee jonge meisjes wiens wagen woensdag in botsing kwam met een vrachtwagen, toen ze probeerden te ontkomen aan het vuur.

Bron: Belga