"Veertigtal" militairen voeren bewakingsopdracht uit in gevangenissen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De legervakbonden hebben van minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) tekst en uitleg gekregen over de bewakingsopdracht die de militairen vanaf vandaag in de Brusselse en Waalse gevangenissen uitvoeren. Het kernkabinet vorderde zondag de bijstand op van het leger voor "bijkomende humanitaire bijstand" in de Brusselse en Waalse gevangenissen. Daar wordt al dertien dagen gestaakt door de cipiers, die de plannen van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) over een nieuwe manier van werken, verwerpen.

In eerste instantie zouden 180 militairen - zes pelotons van dertig personen - klaarstaan om ondersteuning te bieden in de gevangenissen. Het aantal soldaten dat effectief een bewakingsopdracht zal uitvoeren, blijkt nu veel lager te liggen. "Het gaat om een veertigtal militairen", zegt Yves Huwart, secretaris-generaal van de militaire vakbond ACMP.

Minister Vandeput legde aan de vakbonden uit dat de militairen ervoor moeten zorgen dat de gedetineerden in hun basisbehoeften kunnen voorzien worden. "De militairen, die niet gewapend zijn, zullen geen direct contact hebben met de gevangenen", zegt Vandeput.

Hoewel de opvordering van het leger niet kan geweigerd worden, hebben de legervakbonden toch enkele eisen aan de minister op tafel gelegd. Edwin Lauwereins van VSOA Defensie wil dat er minstens 1.000 extra militairen worden aangeworven zodat het leger al zijn taken kan vervullen.

Voor Yves Huwart mag er gerust extra geld naar Defensie gaan. Maar de vakbondsman wil vooral dat de regering duidelijk maakt wat ze van het Belgische leger verwacht. "De regering aarzelt niet om ons op te eisen, maar extra middelen toekennen aan Defensie gaat minder snel."

bron: Belga