Tien doden bij verkiezingsgeweld op Filipijnen

door
Belga
Leestijd 1 min.

Op de Filipijnen zijn de dag van de verkiezingen minstens tien mensen gedood bij aanvallen aan stembureaus. Dat heeft de politie meegedeeld. De bloedigste aanval vond plaats in Rosario, in de buurt van de hoofdstad Manilla. Daar werden zeven mensen om het leven gebracht, zegt politiewoordvoerder Jonathan del Rosario. De overige slachtoffers vielen bij afzonderlijke incidenten in Guindulungan en Cotabato, allebei in het zuiden van het land, en in de noordelijke provincie Abra.

In de zuidelijke stad Sultan Kudarat, de thuisbasis van een van de grootste islamitische rebellengroepen van de Filipijnen, zijn dan weer twintig gewapende mannen een stemlokaal binnengevallen. Ze hebben er de stemmachines meegenomen.

Ook gisteren had het verkiezingsgeweld al aan vijf mensen het leven gekost. Toch benadrukt de Filipijnse overheid dat de verkiezingen "globaal gezien" vreedzaam verlopen. De woordvoerder van de verkiezingscommissie stelt dat de "geïsoleerde incidenten" geen impact hebben op het verloop van de stembusgang.

Op de Filipijnen vinden onder meer presidentsverkiezingen plaats. Uit de eerste resultaten blijkt alvast dat de 71-jarige controversiële burgemeester van Davao, Rodrigo Duterte, ruim op kop ligt. Met acht procent van de verkiezingsbiljetten geteld, komt hij uit op 1,31 miljoen stemmen, zo meldt CNN Philippines. Zijn naaste belagers, Grace Poe en Mar Roxas, haalden voorlopig iets meer dan 750.000 stemmen.

Bron: Belga