Tia Hellebaut slaat eerste Olympische munt voor Rio 2016

door
Belga
Leestijd 1 min.

De Koninklijke Belgische Munt heeft in samenwerking met het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) twee Olympische muntstukken uitgebracht, een 2 euro muntstuk en een zilveren 10 euro muntstuk. Tia Hellebaut mocht de eerste muntslag opstarten. Voor het 10 euro muntstuk werd in januari een open ontwerpwedstrijd gelanceerd. De Koninklijke Munt van België ontving tientallen inzendingen. Na een eerste selectie door een vakjury met onder meer karabijnschutter en zilveren medaillewinnaar op de Olympische spelen 2012 in Londen, Lionel Cox en hordenloopster Axelle Dauwens werden er drie ontwerpen geselecteerd.

Van 9 tot 20 februari kon het publiek dan online zijn stem uitbrengen voor zijn favoriete 10 euro munt. Het ontwerp van Vincent Hontoir, een leraar lichamelijke opvoeding, kwam als winnaar uit de bus. Op de munt staat een symbolische afbeelding van drie atleten die de olympische gedachte weergeven.

De munten zijn te verkrijgen via de website van de Koninklijke Munt. De Olympische munten zijn wel duurder dan hun muntwaarde. Het 2 euro muntstuk kost 8 euro en het zilveren 10 euro muntstuk kost 42 euro. De Olympische munten zijn verzamelstukken. Ze komen niet in omloop en worden in een beperkte oplage geslagen. Van het 2 euro muntstuk komen er 325.000 exemplaren, van het 10 euro muntstuk worden er wereldwijd slechts 10.000 exemplaren uitgegeven.

De eerste muntslag was oorspronkelijk gepland voor 23 maart, maar werd toen geannuleerd omwille van de aanslagen in België.

bron: Belga