Sofiane Hanni (KV Mechelen) wint Ebbenhouten Schoen

door
Belga
Leestijd 2 min.

De Algerijn Sofiane Hanni heeft in het Birmingham Palace in Anderlecht de 25e Ebbenhouten Schoen gewonnen. De trofee bekroont de beste Afrikaanse voetballer of speler van Afrikaanse origine uit de Jupiler Pro League. De 25-jarige aanvallende middenvelder van KV Mechelen bleef in de verkiezing de Ghanezen Nana Asare (AA Gent) en Frank Acheampong (RSC Anderlecht) voor. De Malinees Abdoulay Diaby (Club Brugge) en de Beniner Frédéric Gounongbe (Westerlo) vervolledigen de top vijf. Hanni, die in 2014 het Turkse Osmanlispor ruilde voor KV Mechelen, kreeg de trofee uit handen van ex-Club Brugge-verdediger Nzelo Lembi. De Algerijn, de eerste op de erelijst, was dit seizoen goed voor zeventien doelpunten en zeven assists. Eerder werd hij dankzij zijn prestaties verkozen tot 'Belgische Leeuw', een award voor de beste speler van Arabische origine in de Jupiler Pro League. Hanni beleefde met KV Mechelen een seizoen om snel te vergeten. De "Kakkers" sloten de reguliere competitie af op de tiende plaats en kwamen terecht in Play-off IIb, waarin ze na een voortvarende start pas op de derde plaats eindigden. Uitblinker Hanni kan rekenen op interesse van een aantal Belgische topclubs, vooral Anderlecht ligt op de loer.

Vorig jaar ging de Ebbenhouten Schoen naar de Congolees Neeskens Kebano, die afgelopen zomer Charleroi verliet voor KRC Genk. Mbark Boussoufa, momenteel actief voor uittredend landskampioen AA Gent, komt het vaakst op de erelijst voor. De Marokkaan won de trofee drie keer, één keer met AA Gent (2006) en tweemaal met Anderlecht (2009 en 2010). Behalve Boussoufa zijn Daniel Amokachi en Vincent Kompany de enigen die de Ebbenhouten Schoen meer dan één keer wonnen.

De Ebbenhouten Schoen bekroont de beste voetballer van Afrikaanse origine uit de Belgische competitie. Het referendum werd in leven geroepen door de vzw African Culture Promotion en RTL-TVi en is aan zijn 25e editie toe. De jury bestaat uit bondscoach Marc Wilmots, alle trainers uit de drie nationale afdelingen, leden van de Belgische sportredacties (geschreven en audiovisuele pers) en leden van een erejury, voorgezeten door voormalig Rode Duivel Georges Heylens.

bron: Belga