Ruim 17 miljoen dollar voor biddende Hitler

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een sculptuur van de hand van de niet om enige polemiek verlegen Italiaanse kunstenaar Maurizio Cattelan is bij Christie's in New York voor 17,2 miljoen dollar (15 miljoen euro) onder de hamer gegaan - een recordbedrag voor de Italiaan. Het ongeveer één meter grote werk uit was, polyesterhars en mensenhaar toont een geknielde, biddende Adolf Hitler en is wegens zijn thematiek niet onomstreden. Wie het beeldhouwwerk langs de achterkant bekijkt, heeft de indruk dat het om een biddend jongetje gaat. Pas als je het werk langs de voorkant bekijkt, besef je dat het niemand minder dan de beruchte nazi-dictator is.

Het werk dateert uit 2001 en maakt deel uit van de serie 'Bound to Fail' (Gedoemd om te mislukken'). De nieuwe eigenaar is niet bekend. De 55-jarige Cattelan geldt in de kunstwereld als een provocateur. Het exposeren van zijn Hitler heeft in de loop der jaren her en der protest uitgelokt, onder andere toen het eind 2012 in het portaal van een woning in het voormalige getto van Warschau werd opgesteld.

Een ander bekend werk van Cattelan is zijn wassen figuur van paus Johannes Paulus II die door een meteoriet wordt verpletterd.

bron: Belga