Militairen ingezet in gevangenissen Lantin, Sint-Gillis en Vorst

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het leger biedt ondersteuning in de gevangenissen van Lantin (Luik), Vorst en Sint-Gillis. Dat is meegedeeld op het kabinet van minister van Justitie Koen Geens. De regering had de beslissing genomen om het leger op te vorderen voor het verlenen van "bijkomende humanitaire bijstand" in de Waalse en Brusselse gevangenissen, waar al bijna twee weken gestaakt wordt. De eerste zes pelotons van dertig militairen zijn nu ingezet in Lantin, Sint-Gillis en Vorst, de drie grootste gevangenissen die door de stakingsactie getroffen worden.

De taken van de stakende cipiers waren in eerste instantie overgenomen door de politie, maar ook daar bestaat al enige tijd onvrede over de toegenomen werkdruk.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) en de cipiersvakbonden hadden vrijdag nog een voorakkoord gesloten, dat onder meer voorzag in 405 nieuwe aanwervingen in 2016. Vandaag moesten de vakbonden, na raadpleging van de achterban, laten weten of het voorstel wordt aanvaard. Maar op verschillende plaatsen is het voorakkoord echter al afgewezen, zodat het er niet naar uit ziet dat de staking snel voorbij zal zijn.

Vandaag zullen de minister en de vakbonden opnieuw samenkomen, in aanwezig van een sociaal bemiddelaar.

bron: Belga