Jacqueline Galant keert terug in Waals parlement

door
Belga
Leestijd 2 min.

Enkele weken na haar ontslag uit de federale regering heeft Jacqueline Galant (MR) vandaag haar opwachting gemaakt in het Waals parlement. Ze werd er aangeduid als voorzitster van de commissie Landbouw en Toerisme. Galant nam halfweg april ontslag als minister van Mobiliteit nadat ze onder vuur lag over de controle op de veiligheid op de Belgische luchthavens. Ze werd in de regering-Michel opgevolgd door François Bellot. Galant neemt op haar beurt in Namen het commissievoorzitterschap van Bellot over.

In de wandelgangen verklaarde Galant voor de camera's "sereen" terug te keren naar het Waals parlement, met "haar blik op de toekomst gericht". Ze wil zich in de eerste plaats integreren in de fractie van de Franstalige liberalen om er hun projecten te verdedigen.

Binnen de MR-fractie zelf waren de voorbije weken vragen gerezen over de geloofwaardigheid van Galant als voorzitster, als het gaat over luchthavendossiers. Die vallen onder de bevoegdheid van 'haar' commissie als gevolg van een reshuffle bij het cdH na het ontslag van Joëlle Milquet uit de regering van de Franse gemeenschap.

"Het is materie waarover ik ervaring heb opgedaan wat betreft het beheer van luchthavens. Je moet uit elke ervaring positieve lessen trekken", reageerde Galant. Toch bleek er nog spanning voelbaar over het onderwerp. "Het is de partij die me heeft aangeduid. Ik heb veel over mezelf gelezen en gehoord. Ik denk dat je op een bepaald moment de puntjes op de i moet zetten", aldus Galant. "Ik denk dat ik genoeg heb gezegd", beëindigde ze het interview.

bron: Belga