Gezinnen kunnen bijna 300 euro besparen op energiefactuur

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het blijft lonen om op zoek te gaan naar een andere leverancier voor elektriciteit en/of aardgas. Een gezin met een gemiddeld elektriciteits- en aardgasverbruik dat in maart voor de goedkoopste contracten koos, kon 292 euro besparen op zijn jaarfactuur. Dat blijkt uit het Marktrapport 2015 van de Vlaamse energieregulator Vreg. Een kleine en middelgrote onderneming (kmo) die in maart koos voor de goedkoopste leveranciers van elektriciteit en aardgas, kon 1.608 euro besparen op jaarbasis. "Het besparingspotentieel neemt nog toe. Dat betekent dat onderaan de markt het spel zeer hard wordt gespeeld, en dat is in het voordeel van de klant", zegt Dirk Van Evercooren, directeur Marktwerking bij de Vreg.

De Vreg herhaalde ook dat vorig jaar ruim 877.000 gezinnen en kmo's wisselden van energieleverancier. "De marktdynamiek vond opnieuw aansluiting bij de recordniveaus van 2012 en 2013", stelt de regulator. Vooral kmo's waren bijzonder actief. Ook begin 2016 bleef de zogenoemde switchgraad op erg hoog niveau, zo bleek eerder al.

"Het rapport bevestigt dat concurrentie en een goede marktwerking elke consument ten goede komen", reageerde kersvers Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) op het rapport. "Er is een enorm besparingspotentieel voor gezinnen en kmo's; veranderen van energieleverancier loont dus."

De elektriciteitsfactuur van een gemiddeld gezin bedroeg vorig jaar 807,17 euro, ruim een kwart meer dan in 2014 (onder meer door een btw-verhoging). De gasfactuur daalde daarentegen met ruim 12 procent tot 1.202,07 euro.

bron: Belga