Gevangenisvakbonden klagen inzet van militairen aan

door
Belga
Leestijd 1 min.

Het opvorderen van militairen voor "humanitaire bijstand" in de gevangenissen toont aan dat de regering niet geïnteresseerd is in het sociaal overleg en in de kwaliteit van de openbare diensten. Dat zeggen de vakbonden ABVV en CSC. De regering wordt nu opgeroepen op "een verantwoorde manier" te reageren op de situatie in de gevangenissen. "Sinds de regering-Michel aan de macht kwam, verkiest zij systematisch machtsvertoon boven sociaal overleg. Ze maakt van het sociaal overleg een schijnvertoning", zo luidt het in een mededeling van de socialistische bond ABVV. De bond veroordeelt ook de "militairising van de openbare diensten" door de federale regering.

Eenzelfde geluid klinkt bij de christelijke vakbond CSC. "Welke boodschap wil de regering verspreiden door militairen naar de gevangenissen de zenden? Is dat een democratische manier om een sociaal conflict te beheren?", zo klinkt het.

De beide vakbonden leggen de verantwoordelijkheid voor de huidige situatie in de Franstalige gevangenissen bij het besparingsbeleid van de regering. "Het conflict tussen de cipiers en de minister van Justitie is het resultaat van die blinde besparingen, het gebrek aan personeel en aan investeringen waarvan het departement Justitie een van de belangrijkste slachtoffers is", luidt de aanklacht.

bron: Belga