"Brexit zou vrede in Europa in gevaar brengen"

door
Belga
Leestijd 1 min.

Een 'Brexit', het uitreden van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie, zou "de Europese vrede in gevaar kunnen brengen". Dat heeft de conservatieve Britse premier David Cameron gezegd tijdens een toespraak in het British Museum in Londen. Eind volgende maand stemmen de Britten in een referendum over het al dan niet verlengen van het Britse EU-lidmaatschap. Cameron verklaarde voorts dat het Verenigd Koninkrijk "veiliger" is binnen de Europese Unie en dat het "in het nationale belang van Groot-Brittannië" is om "toekomstige conflicten tussen Europese landen te vermijden". "Daarvoor moeten we lid blijven van de Europese Unie". Cameron benadrukte tevens dat de Europese Unie de internationale invloed van zijn land "versterkt". De voorstanders van een Brexit zijn ervan overtuigd dat de invloed van Groot-Brittannië juist groter zou zijn mocht het land de EU verlaten.

Cameron verwees ook naar de "bedreigingen" van terreurgroep Islamistische Staat (IS) en Rusland, en naar de vluchtelingencrisis: "In de huidige gevaarlijke internationale situatie is het essentieel om zo nauw mogelijk samen te werken met onze Europese buren", klonk het.

Het referendum over de Brexit vindt plaats op 23 juni, voorlopige peilingen tonen aan dat de bevolking nog onbeslist is.

Bron: Belga