Boston Globe onthult reeks misbruiken in privéscholen

door
Belga
Leestijd 2 min.

In tientallen privéscholen in het noordoosten van de Verenigde Staten zijn decennialang feiten van seksueel misbruik gepleegd. De verantwoordelijken van de instellingen talmden met ingrijpen of sloten gewoon de ogen voor de beschuldigingen van de meer dan 200 vermoedelijke slachtoffers. Dat schrijft de krant Boston Globe. Heel wat feiten die zich voordeden in New England zijn bij justitie al bekend, aldus nog de krant, die het over meer dan 90 afzonderlijke zaken heeft. Vele zaken zijn bovendien intussen verjaard.

De beschuldigingen van seksueel misbruik of intimidatie zouden, sinds 1991, betrekking hebben op meer dan 67 privé-instellingen, blijkt uit gegevens van het Spotlight Team, de onderzoekscel die aan de basis ligt van de onthullingen over de pedofiele priesters begin jaren 2000. Sommige feiten dateren al van de jaren 50, maar andere feiten zijn dan weer heel wat recenter, en werden gepleegd in de jaren 2000.

Zo citeert de Boston Globe het geval van een leraar die de eerste feiten van agressie en intimidatie in 1968 pleegde en tot 2003 is blijven lesgeven in verschillende instellingen. Vooral geviseerd is de school St. George's in Middletown, Rhode Island. Daar werd in 2003 een leraar door elf leerlingen beschuldigd van betastingen, maar besloot de directie na onderzoek dat de feiten niet zwaar genoeg wogen en dus ook niet aan het gerecht gesignaleerd moesten worden. De leraar in kwestie kon nadien ook gewoon opnieuw komen werken. Toen de man nadien toch de school verliet en elders ging lesgeven, werd zijn nieuwe werkgever nooit op de hoogte gebracht van die voorgeschiedenis.

Bron: Belga