"Boetes voor wie wil zwemmen verkeerde signaal"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Vlaams parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) verzet zich tegen de boetes die West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé wil laten uitschrijven als mensen zwemmen in onbewaakte zones. "Met dergelijke boetecultuur bewijs je niemand een dienst. Het schaadt de beleving en het imago van onze kust. Wil de gouverneur alle Vlamingen naar het buitenland verjagen? Dit is een verkeerd signaal", aldus Van Volcem. Provinciegouverneur Decaluwé wil wie ondanks een zwemverbod toch in zee duikt, veel strenger aanpakken. "Iedereen die zich nog in zee waagt buiten de toegelaten zones, moet voortaan een boete krijgen", stelt hij maandag in de kranten Het Laatste Nieuws en De Morgen. Open Vld-politica Mercedes Van Volcem is niet te spreken over het voorstel van Decaluwé. Zij spreekt van een "verkeerd signaal". "De gouverneur kan beter met voorstellen komen over hoe we onze kust nog aantrekkelijker kunnen maken", stelt de Brugse.

Van Volcem: "Uiteraard moeten we de bezoekers duiden op de gevaren om in bepaalde zones en op bepaalde tijdstippen te zwemmen. Dat spreekt voor zich. Maar om dan meteen met boetes op de proppen te komen, is een brug te ver. De slinger gaat te vaak in de richting van mensen penaliseren. Je moet voor een stuk rekenen op de inschatting en verantwoordelijkheid van de mensen."

Van Volcem stemt wel in met het voorstel van de gouverneur dat wie gered moet worden uit de zee in periodes van een zwemverbod, een deel van de reddingskosten moet bijdragen. "Dat is een billijk voorstel. Dit gaat opnieuw over verantwoordelijkheid nemen."

bron: Belga