Amnesty International wil dat voetbalbond uitbuiting arbeidsmigranten in Qatar aanklaagt

door
Belga
Leestijd 1 min.

Ngo Amnesty International heeft maandag gevraagd aan de voorzitter van de Belgische voetbalbond (KBVB) om de wanpraktijken tegenover arbeiders in Qatar aan te klagen. In die oliestaat vindt in 2022 het wereldkampioenschap voetbal plaats. Voor het WK 2022 is Qatar reeds enkele jaren druk in de weer om de bouw van de stadions en infrastructuur tijdig klaar te krijgen. Aan geld geen gebrek, wel aan menswaardige omstandigheden voor de vele buitenlandse arbeiders in het land.

Amnesty International bracht eind maart aan het licht dat buitenlandse arbeiders die werken aan het Khalifa International Stadium in de hoofdstad Doha "het slachtoffer zijn van systematische misbruiken: misleidende informatie over loon en werk, krappe en onhygiënische accommodatie, achterstallige lonen en inbeslagname van paspoorten", luidt het persbericht.

Dat de Rode Duivels zullen deelnemen aan het WK, dat uitzonderlijk in november en december zal gespeeld worden, staat nog verre van vast. Toch heeft Han Verleyen, waarnemend directeur van Amnesty International, maandag aan bondsvoorzitter François De Keersmaecker gevraagd dat hij de bezorgdheden rond de uitbuiting van de arbeidsmigranten aankaart tijdens de komende bijeenkomsten van de Wereldvoetbalbond FIFA. "We zijn erg tevreden dat de Belgische voetbalbond aandacht heeft voor onze bekommernissen. We hopen dan ook dat de bond zijn invloed maximaal tegenover de FIFA zal laten gelden", laat Verleyen optekenen.

De KBVB heeft voorlopig nog geen concrete acties gepland, zegt woordvoerder Pierre Cornez maandagavond.

bron: Belga