Thalys laat reizigers gratis surfen

20150822 - BRUSSELS, BELGIUM: Illustration picture shows the Thalys train at Brussels Zuid-Midi railway station, Saturday 22 August 2015, a day after a shooting at a Thalys train travelling from Paris to Amsterdam. The gunman got overpowered by passengers. Two people got injured. BELGA PHOTO NICOLAS MAETERLINCK

Thalys biedt voortaan gratis internet aan in de trein. Daarvoor werkt de uitbater van hogesnelheidstreinen samen met het Zweedse Icomera.

Concreet krijgt elke reiziger tijdens de rit 40 MB dataverkeer met een snelheid van 512 kb/seconde. Als die 40 MB opgebruikt is, kan verder gesurft worden aan 256 kb/seconde. Dat zijn geen topsnelheden, zo is een doorsnee vaste breedbandverbinding theoretisch bijna vijftig keer sneller en ook de 4G-netwerken van de Belgische operatoren zijn sneller.

Hoewel het mogelijk is om met deze snelheid video’s van bijvoorbeeld Netflix te streamen, roept Thalys de reizigers aan om dat niet te doen «om te verzekeren dat iedereen optimale toegang heeft tot het internet.»