'Steak caveman style': nieuwste barbecuetrend veroorzaakt ophef

Een nieuwe barbecuetrend die van Nederland komt overgewaaid, veroorzaakt heel wat ophef. Het vlees wordt eerst gegaard en dan rechtsreeks op de kolen gelegd, tot groot ongenoegen van de Stichting tegen Kanker.
door
Tom Kostermans
Leestijd 1 min.

Door het lenteweer van de afgelopen dagen worden de barbecuetoestellen van onder het stof gehaald. We kunnen onze steak of kotelet ‘caveman style' bakken, waardoor een krokant korstje en gekarameliseerd vet wordt bekomen.

De Stichting tegen Kanker kan de trend amper geloven. "Rood en vetrijk vlees dat op hoge temperatuur bereid wordt, kan leiden tot de vorming van polycyclische koolwaterstoffen en heterocyclische amines, twee kankerverwekkende stoffen", legt dokter Mathijs Goossens uit, woordvoerder van de Stichting. "Dat is al het geval bij een gewone barbecue. Wie het vlees dan nog rechtstreeks op de kolen legt, vergroot dat effect. Niet aan te raden, dus."

Barbecuespecialist Tom De Jaeger weerlegt de kritiek. "Sommige homeopathische middelen, tegen diarree bijvoorbeeld, zijn óók op basis van houtskool. Een beetje houtskool is dus helemaal niet slecht. Maar het vlees mag niet zwart zijn, hè. Wel mooi bruin. En de eventuele assen, die veeg je er gewoon af. In Nederland leggen ze het vlees soms rauw op de kolen, maar dan wordt de buitenkant wel heel snel zwart."

Wie kankerverwekkende stoffen bij een gewone barbecuesessie wil vermijden, kan zijn vlees een halfuurtje marineren, geeft de Stichting tegen Kanker nog mee. "Wat olijfolie met knoflook of sjalotjes, citroensap of azijn voorkomt de vorming van schadelijke stoffen."

Foto Pixabay