Platini op weg naar de uitgang

Michel Platini neemt deze week officieel ontslag als voorzitter van de Europese voetbalbond UEFA. Het Internationale Sporttribunaal TAS heeft zijn schorsing immers bevestigd, al wordt de straf wel verminderd van zes tot vier jaar.
door
Maarten
Leestijd 2 min.

Dat laatste is niet waar Platini (foto) vooraf op hoopte. De voormalige middenvelder kwam zich in Zwitserland verantwoorden voor een dubieuze betaling van 1,8 miljoen euro die hij in 2011 ontving van toenmalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter. Platini heeft altijd volgehouden dat er met die transactie niets mis was en wilde daarom dat zijn schorsing geschrapt zou worden, maar zo'n vaart liep het niet.

Vier jaar schorsing

De rechters van het TAS zijn het eens met de ethische commissie van de wereldvoetbalbond dat de betaling van Blatter aan Platini niet legitiem is. Bovendien was de transactie ook niet gedocumenteerd, omdat er enkel een mondelinge overeenkomst over bestaat. De rechtbank oordeelde daarom dat een schorsing dus op zijn plaats is, alleen de termijn van zes jaar wordt als «te streng» beschouwd. In plaats van zes jaar wordt Platini dus ‘slechts' voor vier jaar geschorst, terwijl ook de geldboete verlaagd werd, van 72.000 naar 54.000 euro.

Ontslag

Zoals vooraf afgesproken met de nationale bonden zal Platini deze week officieel zijn functie als UEFA-voorzitter neerleggen. Volgende week, op 18 mei, buigt het Uitvoerend Comité zich in het Zwitserse Bazel over de uitspraak van het TAS en de aanduiding van een opvolger. Platini zelf weigert ondertussen om de strijd te staken. De drievoudige Gouden Bal heeft het nog steeds over een «groot onrecht», dat hij verder zal aanvechten voor het Zwitserse gerecht.