Italiaan wordt van vliegtuig gehaald door wiskundige formule

Een Italiaanse econoom is deze week van een vliegtuig gehaald, omdat de vrouw naast hem vond dat hij zich verdacht gedroeg. De man was onderweg naar een congres waar hij moest spreken en was nog even zijn wiskundige formules aan het overlopen.

Het voorval vond plaats op een vlucht van American Airlines van Philadelphia naar Syracuse. Een vrouwelijke reiziger vond dat de man naast haar verdachte tekens aan het neerpennen was. Toen ze contact probeerde te leggen met haar buurman met donkere krullen en een baardje, was deze laatste kortaf. Ze raadpleegde het cabinepersoneel en gaf hen een briefje waarop de verdachtmakingen stonden geschreven.

Uiteindelijk keerde het vliegtuig van de startbaan terug naar de gate, waar de vrouw het toestel verliet. Even later kwamen agenten de onfortuinlijke Italiaan van het vliegtuig plukken voor ondervraging. Bij dat verhoor had de econoom snel door wat er gaande was, maar gelukkig kon hij lachen met de situatie. Toch was hij ook kritisch. Aan The Washington Post zei hij dat xenofobie in Amerika door de presidentsverkiezingen terug aan het oplaaien is, waarbij hij onrechtstreeks verwees naar de Republikeinse kandidaat Donald Trump.

De ondervraagde passagier bleek geen terrorist te zijn, maar een gerenommeerd econoom die naar de naam Guido Menzio luistert. Nadat hij de autoriteiten in Philadelphia zijn aantekeningen liet zien, mocht hij weer aan boord. Menzio is professor aan de University of Pennsylvania en mocht de prestigieuze Carlo Albert Medal al in ontvangst nemen, een onderscheiding voor de beste jonge Italiaanse wiskundige.

Terwijl de vlucht normaal gezien slechts veertig minuten zou duren, moest het vliegtuig door het voorval maar liefst twee uur aan de kant staan. De buurvrouw van Menzio kwam trouwens niet meer aan boord.

Foto Pixabay