Elf tips om goed te scoren tijdens selectietesten

Als je solliciteert, is de kans groot dat je selectietesten voorgeschoteld krijgt. Deze tips kunnen alvast helpen.

 1. Een test velt geen waardeoordeel. Wat de werkgever wel beoogt, is een idee krijgen van wie jij bent, wat jouw sterke en zwakke punten zijn en dit in het licht van de job waarnaar je solliciteert.
 2. Bereid je voor door enkele tests uit te proberen. Op die manier raak je vertrouwd met de werkwijze en voel je je meer op je gemak als het zover is.
 3. Voor de meeste testen heeft het geen zin om te blokken. De vragen die je kan krijgen zijn zo divers dat je niet eens weet wat je zou moeten studeren. Uitzondering: als je bij de overheid of in de sociale sector solliciteert. Dan kan je een beroepskennistest krijgen die peilt naar je kennis van wetgeving, reglementen of het werkveld. In dat geval is studeren geen overbodige luxe.
 4. Zorg dat je goed uitgerust en fris bent. Drink de avond ervoor geen alcohol, ook niet om je moed in te drinken. Alcohol werkt lang na en kan je resultaten negatief beïnvloeden.
 5. Vertrek op tijd en plan die dag geen andere afspraken. Zo’n testonderzoek loopt vaak uit.
 6. Zorg ervoor dat je de opdracht volledig begrijpt. Lees goed wat er van jou verwacht wordt en stel desnoods bijkomende vragen aan de begeleider.
 7. Houd een redelijk tempo aan. Bij veel tests speelt de snelheid een rol. Blijf daarom niet te lang stilstaan bij vragen waarop je het antwoord schuldig blijft. Ga over naar de volgende vraag en concentreer je daarop.
 8. Probeer niet kost wat kost alle opgaven af te maken. De meeste tests zijn zo opgesteld dat ze niet volledig kunnen opgelost worden binnen de gegeven tijd. Je moet je dus echt geen zorgen maken als je niet de hele test kon afwerken.
 9. Laat je niet ontmoedigen door een moeilijke vraag. Ze zijn niet allemaal zo ingewikkeld. Het is mogelijk dat na een moeilijke vraag opnieuw een gemakkelijke volgt. Vaak worden de vragen doorheen de test geleidelijk aan moeilijker.
 10. Denk niet meteen het slechtste als de test je petje te boven gaat en je veel fouten maakt. Bij de meeste tests, is het niet je uitslag op zich die telt, maar wel hoe je scoort in vergelijking met een ‘referentiegroep’. Dat is een groep mensen met dezelfde kenmerken als jij, bijvoorbeeld qua leeftijd, studieniveau of geslacht. Dus ook al vlotte de test niet goed, je kan toch nog een goed resultaat behalen als blijkt dat je beter scoort dan de referentiegroep.
 11. Vraag om de testresultaten te bespreken. Zo leer je wat over jezelf. Je zal nooit je test zelf mogen inkijken, maar je kan wel feedback krijgen over de conclusies of resultaten. Je gaat best niet in discussie met de persoon die de bespreking doet. Dat heeft geen zin. Bovendien is een testuitslag geen oordeel over jou als persoon. Het gaat enkel over wat een bedrijf zoekt in een sollicitant en het is een momentopname.

Meer info op www.vdab.be.