Spaanse omwalling in Antwerpen zichtbaar voor publiek

door
Belga
Leestijd 2 min.

Tot 17.00 uur kan het grote publiek vandaag in Antwerpen terecht voor een bezoek aan de zestiende-eeuwse Spaanse stadsomwalling met het Huidevettersbastion. Het historische verdedigingswerk onder de Antwerpse Leien ligt nu deels bloot en de bouwhistoriek ervan wordt bestudeerd, vooraleer er binnenkort verder een tunnel wordt aangelegd voor de Noorderlijnwerken. Ter hoogte van de Maria-Theresialei en de Frankrijklei is de Spaanse omwalling tot zes meter diep uitgegraven. Normaliter kan niemand bij de muur, die 150 jaar geleden bovengronds werd afgebroken om er de Leien bovenop aan te leggen. Nu ligt de omwalling deels bloot en kan het publiek er uitzonderlijk bij.

Het Huidevettersbastion - omstreeks 1550 aangelegd - is deels uitgegraven. Het meest in het oog springend vinden de archeologen de constructie zelf, die "werelderfgoedmateriaal" wordt genoemd, mocht hij bovengronds niet zijn afgebroken. Ze wijzen op de stenen, steunberen, alsook piramidale hoeken - die laatste geheel in de stijl van de renaissancegedachte met een terugblik op de oudheid.

"Opvallend voor het Huidevattersbastion zijn de kleinere stenen dan bijvoorbeeld het eerder gebouwde Keizersbastion. Wellicht duidt dat op de verslechterde financiële situatie van de stad", klinkt het bij de archeologen die op het project werken. "Je ziet ook meer tekenen van renovatie." Er werden ook musketkogeltjes en muntjes aangetroffen uit circa 1580, ten tijde van Filips II.

De archeologen werken volgens een strikt tijdsschema waarin ze - onder meer met 3D-camera's - alle bouwwerken in kaart brengen. Midden mei moeten delen van de omwalling wijken voor een tunnel onde het Operaplein, in het kader van de Noorderlijnwerken.

bron: Belga