Opstand Merksplas - Gevangeniswezen dient klacht in tegen vandalen en brandstichters

door
Belga
Leestijd 2 min.

Het Gevangeniswezen, onderdeel van de FOD Justitie, dient een klacht in tegen verschillende gedetineerden die vernielingen hebben aangericht of brand hebben gesticht in Merksplas. Dat zegt woordvoerder Kathleen Van De Vijver. In de komende dagen zullen andere strafinrichtingen uit de buurt maaltijden aan Merksplas aanleveren en ook voor de huisvesting, bezoek- en werkmogelijkheden worden nog oplossingen gezocht. Na de opstand van zo'n 170 gedetineerden in de gevangenis in de nacht van zaterdag op zondag, is het zondag overdag rustig gebleven. Er werd wel druk overlegd en zo'n 100 gedetineerden zijn intussen naar andere gevangenissen overgebracht, nadat verschillende cellen onbruikbaar waren geraakt.

Het aanrichten van de schade aan ramen, deuren en andere installaties kan nu een gerechtelijk staartje krijgen. "Volgende week zal een vergadering plaatsvinden met gerechtelijke instanties, omdat een klacht wordt ingediend ten aanzien van verschillende gedetineerden met betrekking tot de aangerichte vernielingen, alsook voor brandstichting in een gebouw met bewoning", zegt Van De Vijver. "Er is beeldmateriaal van de brandhaarden. De directie zal dit verder uitmaken", zegt ze.

In de komende dagen worden ook een aantal logistieke problemen aangepakt. Naast de honderd weggebrachte gevangenen wordt ook voor nog honderd anderen een oplossing gezocht. De afgelopen nacht werden zij elders in de gevangenis te slapen gelegd.

"De directie en het personeel, die zich enorm hebben ingezet, gaan ook proberen de bezoekmogelijkheid zo snel mogelijk opnieuw op te starten, naast tewerkstellingsmogelijkheden. Nu is dat niet mogelijk omdat we moeten uitzoeken wie waar aanwezig is", klinkt het voorts. Maandag (morgen) worden ook de werkplaatsen geëvalueerd, al zouden daar geen vernielingen zijn aangericht. Doordat ook de gevangeniskeukens rookschade hebben opgelopen, wordt aan instellingen in de buurt gevraagd om in extra maaltijden te voorzien.

Door de opstand moesten uiteindelijk twee gedetineerden in het ziekenhuis opgenomen worden wegens rookintoxicatie. Twee personeelsleden raakten gewond door glasscherven. Eén persoon probeerde door de commotie te vluchten, maar hij werd snel opnieuw opgepakt.

De gebouwen van de gevangenis van Merksplas dateren van 1825 en zijn dus ouder dan België. In 2014 werd de Belgische staat nog veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding van 10.000 euro aan een Roemeense ex-gedetineerde, omdat die zijn straf in Merksplas moest uitzitten in mensonterende omstandigheden.

bron: Belga