Onrust Merksplas: al 53 gevangenen overgeplaatst naar andere gevangenissen

door
Belga
Leestijd 2 min.

Er zijn, na de onrust in de gevangenis van Merksplas afgelopen nacht, al 53 gedetineerden overgeplaatst. In de loop van de dag worden nog 45 gedetineerden overgebracht naar verschillende gevangenissen, meldt het Gevangeniswezen, dat vanmorgen een relaas geeft van de gebeurtenissen in de gevangenis afgelopen nacht. De onrust brak gisterenavond uit omstreeks 17.30 uur, toen 170 gedetineerden vanop de wandeling weigerden terug te keren naar hun cellen, zegt Kathleen Van de Vijver van het Gevangeniswezen. "Hierop werd de politie verwittigd om bijstand te verlenen."

Omstreeks 20.30 uur werd er brand gesticht op verschillende plaatsen. "Het aanwezige personeel werd in veiligheid gebracht. Met bijstand van de politiediensten, Rode Kruis, Brandweer, Civiele Bescherming, aanwezige en vrijwillige personeelsleden en de voltallige directie heeft men de situatie trachten te stabiliseren."

Één wandeling werd ontruimd omstreeks 4.00 uur vanochtend. Tegen 6 uur waren alle gedetineerden opgesloten in een cel of een beveiligde gemeenschappelijke ruimte. De politie deed daarop een sweeping, eveneens met helikopter met warmtecamera.

Er is glasschade, rookschade en brandschade. Twee paviljoenen voor 120 gedetineerden worden momenteel nog niet vrijgegeven door de brandweer. De schade aan de keuken zorgt ervoor dat er geen water is. Wandelingen kunnen niet meer door de opgelopen schade.

Twee beambten werden gewond door glasscherven. Het lokale opvangteam en het Rode Kruis zorgt voor de opvang van de getroffen mensen. Ook werden twee gedetineerden gehospitaliseerd.

Rond 4.00 uur werd ook gestart met het overbrengen van verschillende gedetineerden naar diverse inrichtingen in Vlaanderen. Al 53 gedetineerden zijn intussen overgeplaatst met behulp van de politiediensten.

In de loop van de dag worden nog 45 gedetineerden overgebracht naar verschillende gevangenissen.

bron: Belga