"Griekenland heeft hervormingsdoelen bijna bereikt"

door
Belga
Leestijd 2 min.

Griekenland heeft de hervormingsdoelen die werden opgelegd door de schuldeisers "zo goed als bereikt" en de Eurogroep gaat maandag de "eerste gesprekken voeren over hoe we de schulden van Griekenland houdbaar kunnen maken op lange termijn". Dat heeft Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie, gezegd in de kranten van de Duitse Funke Mediengruppe. "We zijn momenteel bezig met de eerste herziening van het programma (het steunprogramma voor Griekenland, red.) en de doelen zijn bijna bereikt", aldus Juncker. De schuldeisers hadden die herziening, die moet aantonen hoe de ver Griekenland al gevorderd is met het doorvoeren van hervormingen, geëist als voorwaarde om gesprekken over de Griekse schuld te voeren. Na maanden van onderhandelingen is er echter nog geen goedkeuring van die hervormingen, voornamelijk door onenigheden tussen de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Maandag zal de Eurogroep zich opnieuw buigen over die herziening, en ook de eerste gesprekken voeren over hoe de schuld van Griekenland op lange termijn houdbaar kan worden. Een simpele schuldverlichting is maandag niet aan de orde, aldus Juncker. IMF-directrice Christine Lagarde had eerder op de week aan de ministers van Financiën van de eurozone nochtans gevraagd om onmiddellijk gesprekken over verdere schuldverlichting op te starten.

De Griekse economische cijfers zijn beter dan verwacht, zegt Juncker. De Commissie gaat ervan uit dat de Griekse economie in de tweede helft van 2016 opnieuw zal groeien, en dat die groei volgend jaar nog zal versnellen. "Met het hulpprogramma, dat afgelopen zomer van start ging, heeft Griekenland de basis gelegd om terug te keren naar een op lange termijn stabiele economische ontwikkeling", zegt Juncker. Een Griekse exit uit de eurozone is de afgelopen jaren geen optie geweest, "en is dat nu nog minder het geval".

De Griekse vakbonden hebben zaterdag voor de tweede dag op rij gestaakt tegen een nieuw besparingsprogramma. In het parlement is een tweedaags debat begonnen over het nieuwe pakket besparingsmaatregelen. De stemming daarover is zondagavond laat gepland.

bron: Belga