Geens brengt gevangenisdossier op regeringsniveau

door
Belga
Leestijd 2 min.

Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) vindt dat de gehele regering zich moet beraden over de problemen met de gevangenissen. Dat zei hij vanmorgen in De Zevende Dag (één). "Ik heb mijn budgettaire marge totaal opgebruikt. Men mag van mij niet verwachten dat ik alleen hier nog verder ga", zei de minister. De vakbonden van de Waalse en Brusselse gevangenissen staken al een week tegen te hoge werkdruk. Vrijdag legde minister Geens een nieuw voorstel op tafel, maar op verschillende plaatsen is dat al afgewezen. Geens wil echter het officiële standpunt van de vakbonden afwachten. "Ik wanhoop nooit", zei de minister.

De staking zet de humanitaire situatie in de gevangenissen onder druk: gevangenen moeten meer op cel blijven en kunnen minder bezoek krijgen. "Indien de situatie aanhoudt, moeten we ons binnen de 24 uur of zo samen met de gouverneurs beraden hoe we dit redelijk kunnen verderzetten. Humanitair is dat niet goed", zei Geens.

De minister wil de crisis in de gevangenissen op regeringsniveau bespreken. "Ik ben in voortdurend overweg met de premier en in overleg met de regering zullen we zien hoe we dit zowel op het stuk van de eisen die gesteld worden als op het stuk van de humanitaire behandeling van de gedetineerden aanpakken. Dat kan niet langer wachten. Ik heb mijn budgettaire marge totaal opgebruikt. Men mag van mij niet verwachten dat ik alleen hier nog verder ga. Dit is een zaak waar de hele regering zich moet over beraden", zei Geens.

bron: Belga