Nieuwe schuilhutjes De Lijn zijn bestand tegen vandalisme

Er komen in Vlaanderen een 30-tal nieuwe hokjes van De Lijn die minder makkelijk te vernielen zijn. Zo wil de openbaar vervoersmaatschappij komaf maken met vandalisme. Kustgemeente De Haan ging met de primeur lopen. 
door
Liesbeth
Leestijd 1 min.

Het was Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) die vandaag het eerste nieuwe schuilhutje voor De Lijn geopend. De metalen constructies zijn bestand tegen vandalisme. Zo kan graffiti dankzij een speciale behandeling gemakkelijk afgewassen worden en zijn de panelen van binnenuit gemonteerd, zodat er niet op kan geklommen worden.

Daarnaast zijn de nieuwe schuilhuisjes nog steeds transparant door de geperforeerde wanden, die tegelijk zorgen voor beschutting.

Gevoel van onveiligheid

Vlaanderen telt vandaag zo'n 11.000 schuilhuisjes, waarvan 5.900 in beheer zijn van openbaar vervoersmaatschappij De Lijn. Elk jaar sneuvelen er 500, met name door vandalisme. Denk aan glazen die sneuvelen of graffiti die rijkelijk gespoten wordt. «Dat creëert een onveiligheidsgevoel en is anti-reclame voor het openbaar vervoer», aldus Weyts. Uiteraard brengt dat ook een meerkost voor De Lijn en de gemeentes met zich mee.

Dertig nieuwe schuilhokjes

Het bedrijf Epsilon vervaardigde de nieuwe schuilhuisjes in metaal. In totaal zijn er al een 30-tal hokjes besteld, vooral voor de provincie Antwerpen. Maar De Haan beet de spits af met drie nieuwe hokjes. Vlaanderen draagt 75% van de kosten (goed voor 4.365 euro), de gemeentes betalen de rest. De oude schuilhuisjes kunnen perfect omgebouwd worden.